Hoy la FETE-UGT ha presentado la propuesta para poder plantear la jornada contínua educativa en primaria y secundaria. La idea es que en aquellos centros donde se aplicara, se pudieran hacer clases entre 9:00 y 14:00h que sería actividad curricular pura, luego tendrían el tiempo de comer y actividades extraescolares hasta las 18:00h en el mismo centro.
La verdad es que plantea lo que ya se hace en algunas CCAA y en países como Francia o Alemania, y se centra, como dicen algunos educadores en las prioridades de los alumnos.
Igualmente yo veo un debate sociológico y pedagógico detrás. Tenemos un problema en España respecto a nuestras jornadas laborales, y el sistema educativo se está comiendo este problema (y de ahí una de las explicaciones que tengamos unos índices de fracaso escolar superiores al de la media de la UE) que termina generando nuevamente en baja productividad en el futuro y creando una espiral negativa.
Os dejo el vídeo de presentación y el dossier que expone la propuesta, yo viendo el tema de fondo como positivo prefiero dejar a los que podáis pasar por el blog el que digáis sin mojarme del todo.
Jornada partida: una opció pedagògica i sociològica?
El debat de la jornada continuada és i será quelcom que anirà al llarg del temps.
1r: conciliació familiar/laboral: no tothom té el mateix horari ni les mateixes vacances per tant ni tots sortim a les 13’30 ni a les 14. En que es tradueix això en que els alumnes faran jornades “laborals” de 9 hores tancats al mateix centre. Suposo que molts dels que treballem intentem evitar-ho si podem. Els docents podrien provar-ho. Per tant, aquesta jornada ja existeix i per aquí, crec que “no cola”
2n: s’és més productiu pel matí, cert, però malgrat que a les fabriques, les cadenes de muntatge fas una activitat continuada i molt dura on ja costa mantener l’atenció, pensem en tandes de clase d’una hora on s’exigeix a l’alumne el màxim d’atenció, estar callats, atendre, en alguns moments contestar preguntes i si no ho saps, suspès. A moltes de les feines laborals, tot i haver de treballar moltes hores, hostaleria per exemple, hi ha moments amb més o menys tensió però no és linial.
3r: Potser cal començar a reorganitzar el sistema de clases, deixant per a la tarda les més suaus: musiques, manualitats, o aquelles en les que , de fet, no calgui “aprovar”.
4t: podrán fer deures! Si els que treballem sospirem i agraïm quan no hem de fer res a casa de la feina, perquè no deixem que els alumnes no hagin de fer “deures a casa”, perquè encara que es digui que els fan a l’escola, és allargar l’horari de clase havent de prestar tanta o més atenció en fer-los, ja que al dia següent serán avaluats pel mestre. Suposo que haurà docents del mateix centre donant suport.
5è: Seran els centres qui organitzin les activitats extraescolars? Ho subto. Sran les AMPES qui es carreguen el mort trobant-se que, quan de vegades l’AMPA proposa una activitat ens trobem que el Consell Escolar (àlies majoria de docents) VETA activitats.
6è: Descansos, si l’escola solament en planteja 1 diari a les 13h els tenim tirats pel terra perquè no aguanten.
Finalment: estem parlant de nens, nenes i escoles i no pas de treballadors i fabriques o empreses.
Una coseta: per què UGT ho planteja a la pública i no a la concertada? Veig que la que ho presenta és la d’ensenyament públic… AIXÒ NO és vàlid per la concertda? ho plantejaran a les patronals…? No m’ho crec.
Lo que tiene sentido para la pública también para la concertada, lo que pasa, y no nos engañemos, es más fácil de aplicar en la pública por la sencilla razón que en otras CCAA es la pública quien lo está poniendo en marcha, y la patronal se niega. No hay por ello que si en la pública funciona, dudar que see más fácil aplicarlo después a la concertada. La falacia “como no se plantea en todos lados es malo” es un obstáculo que nosotros mismos nos ponemos para justificar que no se haga.