Recentment en les jornades de la catosfera es va obrir el debat sobre si la “catosfera” ha d’incloure els blogs escrits en català i en altres llengues a Catalunya o bé els blogs realitzats en català (siguin d’on siguin).
Aquest debat s’ha reproduït en algunes bitàcoles (blogs o blocs o com les vulgueu dir…)… i jo vull aportar la meva, ampliant el que ja vaig dir fa un temps.
Hi ha un concepte “la catosfera” que va inventar-se Antoni Ibáñez, i que si no l’he entés malament té un sentit lingüístic. Aquest sentit també ha portat, per la porta del costat, a incloure la catosfera com un element nacionalista, aglutinador del catalanisme i del pancatalanisme… Entre d’altres, com van dir a la taula de blogs i nació, Catalunya és un país sense estat i els que aspiren a que aquest ho tingui es basen en la llengua (entre d’altres trets) com a eina d’identificació amb el país que ells volen que hi sigui estat. El que uneix als pancatalanistes dels Païssos ja no és un estat, perquè es troben dispersats entre dos (bé… tres, acepto vaixell, dic Alguer com ciutat catalana… :-P), ni és una ideologia perquè hi ha conflictes en això.. hi ha els independentistes, els sobiranistes, els de dretes, els d’esquerres, els que volen un estat més federal, els que volen la independència del Principat però aceptant que la resta de territoris no ho siguin ja que segurament els valencians mai ho voldrien, els que volen els Païssos complets, etc… no és un partit (CUP, ERC, Estat Català, i potser CDC), sinò una idea general de nació i la llengua.
Per tant és normal que un terme lingüístic referit a la blogosfera que s’escriu en català s’apropii un sector que és el que més ús fa d’aquesta llengua com a eina i fins i tot arma d’autodefinició i reafirmació, d’aquest espai (sense voler-lo) i que la catosfera tingui uns tints molt sobiranistes, bastant diferents als que té realment la Catalunya sociològica.
I és aquí on neix el conflicte.. hi ha també una Catalunya sociològica que és diferent a la lingüística. Que inclou una gran part de la primera però també d’altre gent. La catosfera té una funció com a concepte que neix d’una necessitat d’identificació d’un espai de debat social i polític. I aquest el fem els catosfèrics menys catosfèrics (perquè escrivim en altre idioma, i no ens enganyem, bàsicament és el castellà… que a vegades sembla que es vulgui transformar l’anècdota del guiri que escriu un blog des de Barna en lo mateix que milers de bloguers que escriuen en castellà a Catalunya i parlen des de l’òptica de la realitat social i política catalana, no de lo bonic que li va el viatge d’estudis).
Per tant entra en conflicte la necessitat d’identificar-nos com a catosfèrics des del punt sociològic (que inclou però no és l’únic aspecte, l’àmbit lingüístic) amb l’origen inicial del terme catosfera.
I a més, en absència d’una concreció d’aquesta segona acepció o funció, el terme catosfera ha ocupat l’espai sociològic (al menys per alguns) i a fomentar a crear una fisura entre els bloguers catalans en castellà i els bloguers catalans en català. Que s’agreuja per l’autisme (sí, m’atreveixo a dir-ho) que hi tenims els bloguers catalans… Autisme perquè no lleguim als d’altres visions. A la “hispanosfera” això costa que es doni… però de tant en tant hi ha blogodebats, i al menys la divisió és menys atomista. A la catalanosfera, o catosfera sociològica, això és dona més intensament i fins i tot la diferència és entre partits. Els del PSC es llegeixen entre ells i alguns fins i tot no llegeixen més enllà del seu estricte entorn partidista, els de CiU lo mateix, igual que els més sobiranistes que no llegeixen més enllà de l’entorn sobiranista. Els del PP gairebé no escriuen blogs, però fins i tot aquests abandonen la catalanosfera (per ser un àmbito on es troben molt en minoria) i formen part dels blocs (de bloc, “bloque”, no de blog) ideològics pro PP que hi ha a la hispanosfera. La gent polititzada no es llegeix entre ella, i molts ni miren la blogosfera més influent que tenen més a prop, la hispanosfera. L’autisme generalitzat s’agreuja amb aquest ús que es fa de la catosfera intentant “representar el país de forma blogosfèrica” però amb el límit lingüístic.
Catosfera no reflexa Catalunya a la blogosfera, ni tan sols el catalanisme (fins i tot Macià va fer catalanisme també en castellà). El terme catosfera si respectem el seu esperit, no pot representar als bloguers que escrivim majoritariamente en castellà.. ja que aquest terme ens deixa fora… Però hi som “catosfèrics” en un sentit sociològic, parlem de política i realitats catalanes, fins i tot quan parlem de política espanyola ho fem des de l’òptica i necessitats catalanes, parlem també de país i fem país. Quin és el problema?, el terme que s’usa per descriure dues coses… la catosfera i la catalanosfera.
Per tant o la catosfera ha de poder ser utilitzada sense el terme tant restrictiu de la llengua per poder incloure la Catalunya sociològica (o fins i tot “els Païssos”, a mí no m’importa que a la catalanosfera es vulguin incloure els valencians o de la Catalunya nord que s’hi vulguin identificar), o la Catosfera sociològica, aquella que inclou a qui vulgui sentir-se català allà on visqui i on estigui, escrigui en la llengua, una catosfera identitaria i no només lingüística, i identitaria de la mateixa forma que ho és Catalunya (que permet la doble militància, per entendre’ns), o bé ens hem d’inventar un terme nou “catalanosfera” com a primera proposta.
No m’agrada utilitzar moltes palabres i catosfera té una força important, però si el seu creador i els que més s’han apropiat (en el bon sentit, per fer-li ús) no volen donar-li la volta haurem de definir un espai català a internet amb algún altre terme.
Perquè em nego a ser esclòs de la blogosfera catalana… i sociològicament soc tant catosfèric com en Toni Ibañez.
Amic Jose…
Tot i que comparteixo el sentit d’anàlisi del teu article, hi estic en contra… És a dir… Un es pot sentir sociològicament com li doni la gana… Faltaria plus… Jo mateix renego de tot el que signifiqui pancatalanisme… Però Catosfera serà la comunitat dels blocs escrits en català i no altra cosa per dues qüestions bàsiques: 1.- (òbvia però no per això menys vàlida) perquè el mot neix per definir aquesta comunitat i no cap altra… 2.- Perquè ningú ha dit que no existeixi la bloguesfera/blogosfera/bloquesfera o com es digui… catalana… Els qui escrivim un bloc en català des de Catalunya tenim la sort de pertànyer a la Catosfera i a la blogosfera catalana… stupend!
Que el sobiranisme, l’independentisme i el pancatalanisme s’hagin fet seu un terme, a mi no m’importa… També Pujol va fer-se seu el terme catalanisme durant anys i la història ens ha tornat el mot a tots…
De fet, i per lluitar contra el pancatalanisme (cada cop menys estès entre els independentistes, que parlen dels Països Catalans no des del pancatalanisme sinó com una confederació… o això vaig entendre jo) el significat primigeni (i únic vàlid per mi) de la Catosfera és evident, ja que un valencià com el Pau Llop, gens pancatalanista, el dia que es passi al català com a llengua vehicular del seu bloc entrarà dins la Catosfera, però no pas en la blogosfera catalana…
Trobo que no cal obrir aquest debat. No cal intentar que s’encabeixi dins un mot creat per a definir una cosa a gent o blocs que no són aquesta cosa… Busquem un altre terme pel meu bloc en castellà i ja està… Molt més eficaç…
Una abraçada…
Joselito, valoro molt positivament el teu esforç clarificador del concepte o idea de CATOSFERA, i no em desagrada pas aquesta distinció terminològica que fas entre CATOSFERA (sociològica) i CATALONOSFERA (lingüística), tanmateix, com deia Sant Tomàs: “sapientis est non curare de nominibus” (no és propi dels savis discutir pels noms).
El que més greu em sap és que la CATOSFERA pugui aparèixer com un lloc d’exclusió, quan precisament va néixer com un lloc d’acollida i identificació entre catalans. Ni autisme ni discriminació per raons de llengua. No accepto que hagi de demanar perdó per escriure en la meva llengua, el català. Tu escriu com et plagui.
Em diràs que el castellà també és la llengua de molts catalans… i (ens agradi o no) és cert. La sociologia de Catalunya (a la qual tu apel·les tota l’estona) és la que és. Això només demostra una tesi que fa temps que sostinc: Catalunya es descatalanitza. Per a mi (sóc escriptor), la importància de la llengua és cabdal. Internet ens permet mantenir-la amb garanties malgrat que la realitat sociològica sovint contradigui el nostre “miratge virtual”.
El conflicte el generes tu, no pas jo. Pretens descatalanitzar la CATOSFERA. No ho puc admetre. Si treiem la llengua que ens uneix als catosfèrics (i que dibuixa molt bé la realitat dels Països Catalans) què ens queda? Sociologia? Territorialitat? Política? No ens queda res. Guanya la idea progre del cosmopolitisme que dilueix qualsevol signe d’identitat.
Has de ser conscient que sense la llengua pròpia els catalans no ens diferenciem gaire res dels espanyols o dels francesos o de la resta… CATOSFERA en català. Així de senzill.
Hola Toni:
CATOSFERA (lingüística) no és un lloc d’exclusió, ho és quan ocupa l’espai de la blogosfera catalana (en el sentit ampli), i a vegades sembla que ho faci (sense intencionalitat de ningú). És un problema, per exemple, que POLIBLOCS tingui un enfocament de CATOSFERA quan realment ocupa un espai de “Blogosfera política dels Païssos catalans”, i que l’inclusió o no sigui per una qüestió idiomàtica i no per una política (són polítics dels PPCC? parlen de la realitat i de la política dels PPCC?). Això és un problema fins i tot de definició… POLIBLOCS inclou a polítics que ni tan sols creuen o pensen en clau PPCC (jo en general, a nivell polític no ho faig), però que escriuen en català… Hi ha una certa contradicció en això… no?
Jo no pretenc descatalanitzar la CATOSFERA. Hi ha un petit problema en aquesta afirmació… si la CATOSFERA és la sociològica és imposible “descatalanitzar-la” perquè els catalans som catalans fem el que fem només amb que hi tinguem algún sentit d’identitat amb aquesta col·lectivitat política, social i cultural que anomenem “Catalunya”. Si la CATOSFERA és la lingüística no pretenc tampoc descatalanitzar-la no estic dient que aquest espai (LINGÜÍSTIC) tingui que alterar-se. Estic dient que l’espai sociològic o d’identitat blogosfèrica ha d’ampliar-se, redefinir-se amb un nou concepte o bé seguirem tenim disfuncions greus. Per no dir un blog meu.., el blog de Carlos Guadián o el de Jéssica Fillol són dels blogs més significats a tots els rànkings dels qeu parlen de política al nostre país, aquests no són “CATOSFÈRICS” en el sentit estricte, però sí “CATALANOSFÈRICS”. Què fem? ens descapitalitzem de tots aquests blogs només perquè els escriuen en català i els deixem fora de la blogosfera catalana? No.. ja sé que això no es fa per acció, però sí per omissió. Sabem que ningú els deixa activament fora de res… però sí que se’ls deixa per no identificar la blogosfera catalana i donar-li importància. Les jornades de la catosfera van parlar més sobre catalanosfera que sobre catosfera (sense molts problemes a més), fins i tot la taula “blocs i nació” era catalanosfèrica i no catosfèrica… De fet jo podria escriure en XBS encara que ho fés en castellà si defenguès postures sobiranistes. Cap xarxa que va anar a la catosfera exclou un blog per estar escrit en castellà… hi ha un cert problema en això… la realitat blogosfèrica catalana, fins i tot la sobiranista inclou altres idiomes (fins i tot gent d’ERC escriu en castellà per dirigir-se a un públic diferent de la resta de l’estat, o Lluís Pérez no és catosfera?).
Tampoc hi ha cap problema, entenc que la CATOSFERA s’ha de reivindicar i el català com a idioma malmés al seu territori històric i els catalanoparlants com a comunitat lingüística una mica més marginada que la castellanoparlant s’hi reivindiqui, es defensi i fins i tot ocupi més espai sociològic a la blogosfera que el que li tocaria… per això no crec que hi haguès cap problema en que la jornada de la CATOSFERA, encara que fos més catalanosfera, hi aparegui aquest nom. Entenc la necessitat humana, cultural, social i política de reivindicar (-nos, poso el -nos perquè la meva identitat personal és una part també catalanoparlant), no només això sinò que la comparteixo.
Sobre el tema de que de què ens uneix als catosfèrics… bé, lingüísticament el català. Sociològicament d’altres coses, i el problema és això, que hi ha una necessitat de que ens reivindiquem també com a col·lectivitat i parlem de la política, la societat i dels temes que ens interesen com “nació” (i aquí parlo en el terme més ampli, nació, país, identitat política i institucional), i que això també sigui un espai de trobada… però que una part de la catalanosfera ja ho té a la catosfera i no fa (o fem) feina per intentar arribar a construïr un diàleg catalanosfèric.
Jo no dic que no escriguis en català, o que no et reivindiquis (o ens reivindiquem), sinò que un cop identificat el conflicte o la discrepancia (per evitar el terme conflicte que sembla que eixisteixi un conflicte lingüístic i no és això, sinò una discrepància entre l’ús lingüístic de la catosfera i l’ús sociològic de la catalanosfera), filem prim i deixem tancada la polèmica que ha existit perquè alguns hem tingut al cap altre cosa quan s’evoca CATOSFERA i que un cop identificat que és en orígen la CATOSFERA es construeixi quelcom per a definir allò que hi teníem al cap.
Joselito…, no te enteras.
Catalán es aquel que vive, trabaja, habla catalan, es del Barça, viaja por España solamente al Pais Vasco, le echa la culpa de todo a Madrid, a Felipe V, al conde-duque de Olivares, a Franco, al PP y al PSOE (sobre todo a Bono, a Ibarra y, ultmamente, a Guerra), desprecia todo lo que huela a inmigrante andaluz en Catalunya, es nacionalista y a ido alguna vez a Alguer. Ah, y solo ve TV-3 y escucha a Bassas.
Todos los demás son ciudadanos inadaptados, que no se quieren integrar, nacionalistas españoles, ingratos con Catalunya y odian todo lo catalan.
No sé en que país vives.
Deberías hacer como Toñi Ibañez y curar tu complejo de inferioridad, sobre todo llevando sobre la espalda la losa de vuestros apellidos, demostrando que se es más catalan que Marta Ferrusola.
No te enterás.
Gràcies per la teva àmplia i llarga rèplica. Em permeto de reproduir-te un comentari rebut al meu blog:
“Tard o d’hora havia de passar. Mentre la catosfera era una realitat més aviat difusa, no passava res: en el moment en què la catosfera s’organitza, es defineix i es posiciona, ja hi ha qui l’ha de discutir.
A mi m’amoïna que agafi un caire ideològic massa marcat, però la catosfera sempre l’he entesa, com tu l’has defensat sempre: formada per blogs escrits en català.”
Resulta si més no curiós que el “conflicte” o polèmica sobre la Catosfera provingui de l’àmbit socialista… Com si hi hagués un intent de neutralitzar l’excessiva tendència sobiranista de la Catosfera… ¿¿??
¿Què cou més, que ens ho fem (només) en català o que parlem de Països Catalans? A mi se m’ha titllat d’etnolingüista, de pancatalanista, etc. quanen realitat només sóc un blogger que escriu el sue blog en català. Algun problema?
Voler diluir això en sociologies barates és amagar el cap sota l’ala. ¿A qui molesta LA REALITAT CATOSFÈRICA????
Toni:
Veig que ho vols deixar en un conflicte polític i res més, en una maniobra… o quelcom impulsat des del PSC (com si fos algú a dins del PSC). Soc, com tú, un bloguer que escriu de la política catalana i espanyola i en general en castellà i alguns cops en català. Identifico un problema conceptual que porta a que hi hagi una catosfera lingüística, molt legítima, però no un espai per definir la catalanosfera. T’ho comento i tú em surts amb que ets un pobre blocaire que escriu català i que em molesta els que escriuen en català.
Lo “trist” de tot això és el que dius “la tendència sobiranista de la Catosfera”… que la CATOSFERA sigui més una eina pel sobiranisme (que per cert és legítim que hi tinguin eines d’aquest tipus) però que amb l’excusa de la CATOSFERA els sobiranistes no vulguin baixar a parlar amb els no sobiranistes sobre la nostra realitat blogosfèrica catalana.
Deixo de banda el qeu no deixen de ser fal·làcies lògiques (ad-hominem) d’intentar fer-me una persona que li molesta que algú escrigui en català o qeu el català sigui ben representat a la blogosfera… o la de non-siquetur que et fa deduïr que “si entenc que la catosfera englova quelcom més que els blogs escrits en català sinò una catalanosfera i qeu per tant cal o bé ampliar el que és la catosfera o parlar algún cop de la catalanosfera” llavors es que em molesta que algú escrigui en català. Lamentable aquesta part, considerant d’algú, que com escriptor domina els girs lingüístics molt millors que un físic de formació.
Jefe Rojo:
No creo que el catalanismo haya sido eso nunca. Y creo que Toni Ibañez, ni nadie de los que construyen la catosfera se puede adscrivir a esa imagen. Eso no ayuda a entendernos “Jefe Rojo”.
Jefe Rojo (ya echaba de menos un trollete por aquí):
No me toques las pelotas con lo del apellido, que está MUY visto. Si tienes un rato, te lees esto:
http://entrellum.blogspot.com/2007/08/ibanyes.html
Sobre tu ridículo comentario, algunas puntualizaciones:
Vivo y trabajo en Catalunya, hablo catalán y seis o siete lenguas más, no soy del Barça, he viajado por toda España, Pais Vasco incluído, le echo la culpa a Madrid cuando la tiene y, a menudo, se la echo también a los propios catalanes, a Felipe V POR SUPUESTO, a Franco ni te digo, al PP y al PSOE (que vienen a ser lo mismo en esta parodia de democracia que vivimos), estoy casado con una hija de inmigrante andaluz, soy nacionalista, soberanista, independentista y pancatanalista, todavía no he visitado L’Alguer. Ah, y no veo la tele, ni TV-3 ni ninguna. Bassas me cae como el culo.
Gracias por participar
Es tracte de potenciar el català, per tant no es un problema d’exclusió sinó de salvaguarda de la nostra llengua. Que es digui Catosfera, Catalanosfera o Cebaesfera, és el de menys, el castellà ja te prou recorregut i canals on manifestar-se.
Hola José antº.
De fet el debat és de fàcil sol·lució, el qui es va “inventar” el terma va ser el Toni i obviament a ell li correspon també definirlo. Jo estic d’acord amb les seves explicacions i les que ha donat el Joan Ramón, El terme CAT ja indica com a prefixe i parafrasejant el sentit pel que ens van concedir el .CAT un terme cultural, de contingut emimentment lngüístic i per tant que engloba aquells blocs escrits total o parcialment en català. el terme que tu defineixes com a Catosfera coincidiria amb el de la blocosfera i en aquesta, a modus de conjunts intersectants els que escribim en català també hi podem prendre part.
Salut i €
Parlar de Catosfera és parlar de cultura catalana, en sentit ampli, i sense component territorial. Allò que ho vehicula és la llengua i no pas el territori. Així es dóna la paradoxa que algú que escriu en català des de Nova York, Sidney, Pekin o Madrid està engrossint la cultura catalana (i la catosfera si el que fa és alimentar un blog), però si algú escriu des de Barcelona, des de València, des d’Olot o des de l’Alguer, en castellà, o anglès, o xinès, això que fa no forma part de la cultura catalana, encara que territorialment es trobi dins l’àmbit d’influència dels Països Catalans, aquest territori repartit per 4 estats diferents, no dos ni tres: España, França, Itàlia i Andorra.
De la mateixa manera que la literatura catalana en català no forma part de la literatura castellana, es faci aquí, a Madrid o a la Xina comunista.
Si voleu agrupar tot el que es fa a la blogosfera dins el territori dels Països Catalans ho podeu fer donant-li el nom que vulgueu, però no serà pas la Catosfera que està prou ben definida.
I la Catosfera no és, per definició, l’abrigall d’independentistes i sobiranistes, encara que un bon gruix dels blogs de la Catosfera puguin ser sobiranistes. Ni tampoc fan només sobiranisme a la xarxa aquells blogs que tracten de temes polítics directament.
Benvolguts a tots i a totes (les que llegiu però encara no heu escrit),
M’agradaria que en Joselito deixi clar que la seva és una opinió personal i que no té res a veure amb el que pensi o deixi de pensar el PSC sobre la Catosfera. Ho dic primer: perquè soc militant del PSC i estic totalment a favor que la Catosfera la formin aquells blocs de parla catalana i segon: perquè no em sento representada per l’opinió del company. No crec en absolut que el requisit de que el bloc sigui escrit en català sigui excloent, simplement és un requisit. I trobo que és positiu perquè el català és la llengua d’una minoria nacional i com a tal s’ha de fomentar el seu ús per a que no pugui caure en l’oblit. Repeteixo: sóc socialista, i em sento tan catalana com espanyola, com europea, com del món. En el meu dia a dia l’ús que faig del català és habitual: és la llengua que empro a la meva feina, és la llengua amb la que parlo amb la meva parella, és la llengua amb la que en la majoria dels casos em dirigeixo als establiments públics i és amb la que escric el meu bloc, perquè així ho he decidit.
Llegeixo amb normalitat en anglès, francès, castellà i català.
I amb la meva família parlo en castellà.
I no sóc independentista, pancatalanista (ni pancartera), ni sobiranista. Sí que sóc catalana. I socialista. I aspiro a un model d’Estat Federal plurinacional (però bé això ja és “arena de otro costal”) No crec que sigui bo per a la pròpia Catosfera introduir en aquest debat la figura del partit polític ni crear intoxicacions.
Salutacions a tothom!
Un contrapunt interessant:
http://ulldepoll.cat/?p=647
Francesc: Jo no poso en dubte la raó de que la CATOSFERA neix per defensar el català, reivindicar quelcom que cal… Ara bé, continuem amb el tema… i la CATALANOSFERA o com proposa Eduard BLOCOSFERA?, ha quedat esborrada una mica de l’espai blogosfèric… ja que el “meme” de la CATOSFERA, amb molta força ha arribat a ocupar el seu espai i no només el cultural/lingüístic.
Eduard: Totalment d’acord, anomenem-la CATALANOSFERA o BLOCOSFERA (per deu quin palabro..), l’únic és que ha quedat de costat… i quan es fan jornades que es titulen “CATOSFERA” també inclouia la BLOCOSFERA a dins.. Per tant no haguès anat malament que aquesta distorsió la haguèsim pogut dir. I com bé dius són conjunts intersectants… de fet el meu blog es 100% BLOCOSFÈRIC, i 20% CATOSFÈRIC. Una cosa rara oiga…
Victor Pàmies: Tot un honor que la creme-de-la-crem de la catosfera en visiti.. (no és cinisme ni mala llet, sinò tota una grata sorpresa). Bé, que sí.. que entenc que hi ha una CATOSFERA (referida a l’àmbit cultural i lingüístic, encara que millor la deixem definida com lingüístic perquè entraríem en el debat sobre lo que és cultura catalana i el qeu no és… cosa que ja comença a ser una mica més relliscant). Hi el que jo anomenava CATOSFERA SOCIOLÒGICA té un nom BLOCOSFERA o CATALANOSFERA, encara que aquest “espai” s’ha quedat perdut… amb el nom CATOSFERA no només es crea un espai lingüístic sinò també un de polític on s’intenta des d’alguns espais anular un debat interesant BLOCOSFÈRIC. On queda la BLOCOSFERA?.. I tinc la percepció de que la BLOCOSFERA s’ha quedat apagada per la CATOSFERA.
Estefania: Em nego a aclarir res… entre d’altres coses perquè no em dic “Iceta” ni “Montilla”, ni “Chacón”. No soc més que un militant d’una agrupació territorial de Barcelona amb unes petites responsabilitats a nivell municipal petit. Per tant només haig de respondre com “a partit” en les meves opinions que faci dins de les meves competències com a conseller de districte d’Horta-Guinardó. La meva visió que no vol anorrear la CATOSFERA lingüística (ja que estem, satanitzar és molt fàcil, i intentar insinuar que no vull defensar la llengua catalana i quedar molt bé i molt superguai és fàcil, però no cola) és reivindicar un espai, que ara l’amic Eduard bateja com a BLOCOSFERA i jo li deia CATALANOSFERA. Sobre la resta, el qeu sentis em sembla molt lloable.. però com que veig que no has llegit més que diagonalment no em molestaré en dir quina és la meva visió sobre el tema de la llengua que l’he escrit a aquest mateix blog:
http://www.joserodriguez.info/bloc/?p=96
o bé, la meva visió sobre el sobiranisme o l’independentisme:
http://www.joserodriguez.info/bloc/?p=13
Et pregaria que la propera vegada facis una lectura menys maliciosa del meu article i no afegeixis el que no he dit.
Toni: Com a mínim no soc l’únic tarat que troba que hi ha certa contradicció… m’alegro que el Roc (que no conec de res i no sé gairebé res de la seva vida), també hi tingui alguna visió semblant una mica a la meva. Això vol dir que boig del tot no hi estic.
Benvolgut Jose,
Potser la meva lectura no ha sigut la correcta, però en cap moment ha estat maliciosa. Simplement he intentat fer referència al teu post i al conjunt de comentaris que t’havien deixat.
Gràcies per la teva aclaració.
Ok.. Estefania.. potser també jo he entés altre cosa del teu comentari, i m’ha semblat que em feies caure que defenia coses que no estava defensant. Disculpa llavors el tó de la resposta.
Jose A., no he entès la ironia d’això de la crême de la crême de la Catosfera, de la mateixa manera que no entenc què és això de la Catosfera sociològica, quan després parles de la catosfera lingüística, la catosfera política… Mira, no tota la Catosfera està polititzada, ni de bon tros. I evidentment que la catosfera pot tenir un vessant sociològic i un altre de lingüístic i un altre de polític… i tots els vessants que l’hi vulguis cercar. Però no deixarà de ser Catosfera… i en català. :-)
Salutacions cordials
Víctor dec tenir incapacitat comunicativa greu…
Quant hi dic “(no és cinisme ni mala llet, sinò tota una grata sorpresa)” que hi vols entendre?, que sou gent a la qual admiro o els hi tinc cert respecte, que heu fet coses a internet interesants i us fixeu en aquest humild bloguer… així de simple, no trobis tres peus al gat ni segones intencions, no hi poso ironia… no m’hi cap i a més no m’atreviria amb gent que dialècticament em poden donar mil voltes.
Sobre la “catosfera sociològica”, no serà la que tú diguis que és. O com a mínim existeix una X-fera, que hem dit que es diu o “blocosfera” o “catalanosfera” que és els blogs escrits des del punt de vista de catalans sobre la nostra realitat, societat, política, cultura, vivències, etc… I és aquesta de la que parlo.. Del blog de Jéssica Fillol 100% en castellà, i del blog del Toni Ibáñez, 100% català.. que com a catalans (tots dos) tenen una realitat que expresen i que comparteixen. Negar-ho, és negar a Catalunya el que Espanya no es nega… (l’existència d’una hispanosfera més enllà de l’àmbit lingüístic). O negues l’existència d’una realitat social d’un conjunt de bloguers que s’identifiquen personalment com a catalans i que escriuen a la blogosfera en altres idiomes? Això segur que no… per tant, podem posar un nom a això. Potser a tú t’importi res, per a d’altres sí. Per tant, només per evitar confondre la catosfera (que el que la vertebra no és sociològic, ni polític, sinò lingüístic) i evitar que s’utilitzi malament es bó clarificar el seu ús i utilitzar d’altres conceptes per definir aquest espai blogosfèric català. Sense que això menystingui res de la catosfera. No ho sé… no és tant complicat i no crec que hi estigui atacant res de la teva identitat, del projecte catosfèric ni res de tot això… Potser m’equivoco, ho estic fent des de plantejaments de privilegi, o quelcom semblant, però no entenc segons quines reaccions. Ni que estigui plantejant l’apartheid de la catosfera ni la seva disolució, ni atenuació, ni res de tot això.
I bé, sobre lo de la política, segurament no tot es política, però sí que és veritat que hi ha un refugi polític (legítim, entendible, just, aceptable, etc… tot el que vulguis) a la catosfera. Que hi sent present i sense cap problema que hi sigui, al final no fa debat amb altres visions socials del país. I per tant que els del PSC es llegeixin entre ells i s’escriguin entre ells mola.. però no té molta més sortida, igual que si els sobiranistes només llegeixen sobiranistes i no cerquen una “catalanosfera”, difícilment es crearà “conversació”. Sé que això tampoc hi és Catalunya o els catalans (ja no li faig càrrec a la “catosfera” d’aquesta manca de diàleg) els únics que no poden fer bones blogoconversacions (que de fet per llegir-nos els que hi estem d’acord no té cap gràcia ni interés), però si ho podem millorar.. millor, no?
O potser a mi em manca capacitat comprensiva, vés a saber!
M’ha sobtat que em consideressis de la crême de la crême de la Catosfera, quan em dedico a la feina de formigueta i poc sorollosa. No hi veia mala intenció, disculpa si ho has interpretat així.
Jose A., jo penso que podem fer tantes agrupacions com imaginació tinguem i com punts de contacte hi vulguem trobar. Però cada una tindrà les seves característiques i condicionants. I penso que el de la Catosfera és que siguin blocs en català (que no blogs de Catalunya).
És com si vas a un Club de Bridge i dius que t’hi vols apuntar, però que jugues a la Canasta. Doncs, no. Hauràs de cercar un Club de Canasta. I si cal podem fer una festa d’intercanvi entre els jugadors del club de bridge i els de la canasta. Però seran clubs diferents. No sé si s’entén el símil.
Que delimitis i emmarquis dins un context i uns condicionants una agrupació no vol dir que sigui tancada i excloent. Al contrari, l’arrencada de la Catosfera a Granollers demostra el seu interès per obrir-se i donar-se a conèixer.
I em sembla que tots, individualment, ho fem. O et penses que només visitem blogs en català? Un dels grans avantatges que tenim els catalanoparlants (si us plau, per força) és que, com a mínim, som bilingües i dominem perfectament tant el català com el castellà (o el francès, en el cas de la Catalunya Nord i Andorra), si no sabem alguna altra llengua més. Això ens permet moure’ns per molts més ambits i X-sferes que altres parlants monolingües.
Victor.. no crec que la metàfora realment ho descrigui exactament.
Deixe-m’ho en: “Torneig de joc de cartes català”, i tú vas i et trobes que es juga a la “Butifarra” (joc molt català), i veus que també hi ha grans jugadors de Brisca que no hi saben molt bé que fer… El problema no és que el torneig hi sigui de la Butifarra, sinò que el terme és equívoc.. precisament perquè hi ha la necessitat de fer un “Torneig de jocs de cartes de catalans”. Que és una mica diferent.
Una altre cosa, tot andorrà coneix el castellà perfectament, ja que de fet un gran nombre de treballadors són espanyols inmigrats… que encara que me l’hagi oblidat (l’estat) al llistat d’estats catalanòfons, sí que per la meva afició muntanyil he anat alguns cops.
Coño Jose…. Contestas a todos menos a mi!
GRRRRRRRR!
Juas…
Que no, Joselito, que no… que CATOSFERA=BLOGS EN CATALÁN y que los blogs hechos en Catalunya (independientemente de su lenguaje) son la BLOGOSFERA CATALANA o, si quieres, CATALANOSFERA…
Leñe, si es fácil…
Otra cosa es que los soberanistas sean más activos, más reivindicativos y más ivos… en general y encuentrent en la CATOSFERA un ámbito natural de participación… pero los blogs de Víctor, por ejemplo, o los de Tibau son CATOSFÉRICOS y CATALANOSFÉRICOS a su vez, pero no independentistas o soberanistas (los blogs, sus autores ni lo sé ni me importa de cara a este debate)…
Bueno, que la has liado, y muy bien liada, y es cierto que hay un tema ahí de cómo poder dar respuesta de visibilidad a los blogs escritos en cualquier lengua (que también los hay en inglés y en francés…) en Catalunya, pero no creo que la cosa sea a través de reivindicar pertenecer a un colectivo autodefinido previamente… que el nombre llama a engaño? 1: sólo para unos cuantos; 2: significa que es un buen nombre…
Por lo que respecta a las jornadas de la Catosfera realizadas en Granollers… Las jornadas eran de la Catosfera… Y así lo vimos con participantes que no eran catalanes… Y sólo entre los ponentes había gente que escribía sus blogs en castellano (o en francés), fueran o no de la blogosfera catalana en lo que, para mi, fue un acierto de la organización (vaya, de Marc) al acercar la visión de gente potente en el mundo 2.0, independientemente de que fueran catosfericos o no…
Y lo de poliblocs… bufff. Mira, es una empresa privada que pone sus normas… Que no reflejan la realidad de la blogosfera catalana? Pues no… Pero… es su club y nos dejan entrar a los que tenemos el blog en catalán… hay alternativas: montemoslas… A mi me parece admirable que alguien, desde Catalunya, dedique tiempo y dinero a lanzar iniciativas empresariales con un objetivo añadido de potenciación de la lengua catalana… son su dinero y su empresa… y si hay gente que querría entrar y no puede no es culpa de esa empresa, sino del éxito que han tenido… si no tuvieran éxito sólo se vería como una “folclorada” más… no?
El meu posicionament a
http://www.qmenta.cat/qmenta/2008/02/catosfera-catal.html
Joan Ramón:
Pues sí.. y es lo primero que he dicho, he planteado dos alternativas o CATOSFERA amplía su concepto, o bien reivindicamos CATALANOSFERA. El resultado final me es indiferente mientras:
a) satisfaga a todos
b) consiga visualizar y diferenciar dos conceptos diferentes.
Por tanto acepto la propuesta de Eduard de hablar de CATOSFERA y de BLOCOSFERA/CATALANOSFERA
Sobre las jornadas… fueron más CATALANOSFERA que CATOSFERA, y si quieres me remito mesa por mesa… incluída la de redes donde TODAS eran CATALANOSFÉRICAS y parcialmente CATOSFÉRICAS.
Pero vamos, yo diría que el tema ya está muerto… aunque “liarla-liarla” tanto como Toni Salado o Roc Fages, nada sospechosos de españolistas malvados que quieran acabar con el catalán.
Jose… Que no es una cuestión de buenos o malos… Sino de territorialidad o aterritorialidad… La Catosfera, sus jornadas, era una reunión de blogueros catosféricos. Las ponencias eran para aprender y/o debatir de/entre todos… Pero yastá… catalanosfera? putamare! Ahora sólo falta un marcvidal que lo monte… je je je je
Em sembla perfecte que, qui vullga posa fer la seua constelació en catalá o en guanchinladés. Cap objeció. Altra molt distinta es dir-le catalá per el fet d’estar escrit en eixa llengua. Si es “catalá”, per qué no incloure blogs escrits en castellá, o en aranés? No son part de Catalunya? Si un tipus, diguen, de Cornellá vol expresar les sues idees en castellá, está comentent un delicte? Deixa de ser catalá? Per al alguns, estaría molt clar: es castellá y aixó no té res a vore amb Catalunya. Jo pense que viu a Catalunya, paga impost, treballa, etc.
Ibanyez, si ests pancatalanista, independentista, etc. etc. es molt respectable, pero aixo no t’autoritza a insultar a Jefe Rojo. La raó es perd amb les formes. El respecte es molt important.
Jah,
Parlant de respecte, el primer que hauríeu de fer tu i el coi de “Jefe Rojo” és IDENTIFICAR-VOS, donar la cara i el nom i deixar-vos de nicks i inicials. N’estic més que fart, de respondre “fantasmes” que s’amparen rere l’anonimat per atacar-me.
Segon. Jo no he insultat ningú. Si un paio de Cornellà vol escriure el seu blog en castellà, cap problema. Però NO FORMA PART DE LA CATOSFERA. Ell s’ho perd. És català? Per què viu i treballa i paga impostos a Catalunya? Per mi és un xarnego. El diccionari ho defineix clarament (accepció 1.2): http://ec.grec.net/lexicx.jsp?GECART=0167764
Serà la darrera vegada que ho escrigui: CATOSFERA = EN CATALÀ
Apa. Passi-ho bé.
Toni,
Respecto la teva posició. M’agrada el teu bloc i admiro la teva prosa. Com tu, sóc independentista. Catalanoparlant. Tampoc he estat a l’Alguer i en Bassas m’agrada en algunes coses i en altres no. TV3 sí que la veig.
T’he de dir que no m’ha agradat això de “xarnego”. Que referenciïs el terme al diccionari només demostra que s’ajusta al que tu vols dir, però no significa que deixi de ser una expressió clarament ofensiva, i menys si l’accepció concreta que encaixa en el context va precedida de l’abreviatura “desp”, que, justament, vol dir “despectiu”, com un lletraferit com tu hauria de saber. No sé si és pitjor l’insult en sí o l’intent desafortunat —em sortia una paraula més forta— per a simular que l’expressió és adequada.
Una persona de Cornellà, encara que parli en castellà, és tant català com jo si s’hi vol considerar. Després podrà ser bon o mal ciutadà, respectuós o arrogant, dialogant o fanàtic, demòcrata o autoritari, tolerant o intransigent, amic o adversari, unionista o sobiranista, un bonàs o un indesitjable, però no li puc negar que sigui català si ho vol ser, en cara que sigui la mateixa pell de Barrabàs, i encara que parli en castellà… o en català. Prefereixo mil vegades la majoria de ciutadans catalans de parla castellana com a primera llengua, encara que no puguin escriure bé en català, abans que en Daniel Sirera, per dir-ne un, o Vidal Quadras, per dir-ne dos, o que en Josep Anglada i ja van tres. Aquests què són?, quin mot despectiu trobaries al diccionari, escriptor?.. botiflers?, sí, però catalans, oi?… traïdors…catalans, no?; caragirats, fellons, deslleials, feixistes, xenòfob… però catalans, o em diràs que ells no ho són?. De fet, la primera condició per a ser botifler és ser català, no?. És més, quan amb el teu estirabot has ofès l’autor de l’apunt que motiva aquesta cadena de comentaris, que sempre s’ha expressat amb respecte. Doncs prefereixo compatriotes dialogants i unionistes que companys de viatge sobiranistes però tan intolerants.
Crec que t’has excedit més del compte. Molts ciutadans —fins i tot nascut a Catalunya— que fins i tot s’expressen amb correcció oralment en llengua catalana, no són competents per a escriure en català amb prou correcció i menys per a gosar fer-los públics en un bloc. I potser alguns, molts d’ells, són tan independentistes com tu i com jo. O potser és un nouvingut que tot just el comença a aprendre amb la seva parella lingüística i només va pel nivell B. O un castellanoparlant com a llengua materna que té més habilitat per a expressar-se en castellà si és per escrit. O un rossellonenc que no hagi anat a la bressola, i t’escrigui en francès per a cagar-se en els qui l’han convertit en un analfabet en la seva pròpia llengua. O potser és el meu pare, nascut aquí, i víctima de l’aculturació franquista. O potser la meva mare, una aragonesa que parla un català osonenc de primera, però que no ha vist mai una “ç”. Tots dos catalanistes, per cert. El domini del català escrit no s’ha generalitzar a Catalunya com a objectiu escolar fins fa uns trenta anys., i com a llengua de masses, fins molt després. Jo no vaig rebre classes de català una mica serioses i sistemàtiques fins a la universitat, i molts més grans o de la meva edat no han tingut ni això. I no totes les persones tenen el temps, la constància o les ganes de posar-se a aprendre ortografia i gramàtica a certes edats.
Veig legítim que vulguis un espai només per a la llengua catalana. I no estic segur què dir-te en aquest aspecte perquè entenc i fins i tot podria compartir els teus arguments, però m’inclino a dir que no ens porta enlloc. El que segur que no pots fer és negar la catalanitat a tothom que és fora d’aquest cercle, pels motius que ja t’he dit i, perquè, en definitiva, si volem la independència haurà de ser comptant amb el suport de molts, molts que esciuen en castellà amb més correcció i facilitat que en català. I no crec que menysprear aquestes persones sigui ni decent ni intel·ligent. I, diga’m sensible, però m’ofèn que et refereixis tan despectivament a tants compatriotes, pensin o no pensin com jo —com tu— parlin o no parlin en català. Potser perquè el país que m’estimo és més que un paisatge i una llengua i inclou les persones. Potser perquè prefereixo intentar incorporar nous efectius a la causa de la sobirania de Catalunya que proporcionar arguments per a la demagògia dels enemics de la nostra llibertat.
Justament perquè visito amb interès i respecte —ei, tampoc en sóc un fanàtic— el teu bloc, m’agrada com escrius i et sentia proper ideològicament, la decepció és doble. Tu i jo podem compartir el somni de la independència, però començo a sospitar que somniem països diferents.
Respectuosament, i no és una ironia,
JORDI
La Catosfera s’interessa bàsicament per la Catosfera. Sí, certament. Jo també ho diria. A internet, existeix una llibertat que no hi és en altres àmbits, i, per tant, tothom fa el que li plau més que en altres àmbits. Els catalanòfons s’ajunten amb els catalanòfons. Sí, certament. I molts descobreixen, o constaten agradablement, que aquells que usen llur llengua, són natius de tots els territoris de parla catalana. Molts catalans descobrim, a través d’internet i els blocs, la veritable dimensió de la nostra cultura, llengua, nació, ètnia -en el sentit de comunitat cultural i lingüística. Malgrat Espanya, i els interessos del poder espanyol, a través d’internet s’articula la nació catalana, la veritable nació catalana, la que Espanya ens ha amagat sistemàticament, a través de les autonomies, i de propagar la idea que existeix una sola nació, que té com a cultura i llengua la castellana. Els catalans sempre hem d’estar fent malabarismes per explicar què som i qui som. La nostra cultura, llengua i nació, en tots els territoris, perilla sempre de desaparèixer, ja que ens trobem immersos en un Estat uniformitzador i assimilacionista castellà.
Per això, José R., i més enllà de les opinions polítiques de cadascú, perquè, en general, hom es sent més a gust entre els seus, els catalans ens interessem, sobretot, per la catosfera. Si això et molesta, José R., ho sento, però no has acabat d’entendre la realitat del país on vius -ni com funcionen les coses en general-, i aquesta no canviarà perquè a tu, o al PSC, no t’agradi/us agradi. Si et molesta, en definitiva, és el teu problema.
Jordi:
És difícil estar-hi 100% d’acord amb ningú en un tema concret, però les teves paraules expressen quelcom que em fa sentir molt proper.
Roger T:
Sobre nacions podem parlar una estona, no crec que aquest sigui el debat, encara que et diré una cosa… Si hi ha una nació catalana aquesta m’inclou a mí només per dos motius senzills: visc i soc ciutadà català i a més em sento català (i aquí no entraré a discutir si em sento una altre cosa o si tinc dret a sentir-me a més d’altre nació). Per tant qualsevol construcció nacional que hi facis ha d’incloure els que es sentin només catalas o els que es sentin catalans i altre cosa… i a mí també. Per tant si parlem de “blogosfera nacional catalana” aquí m’has d’incloure a mí i a qualsevol català que es senti català i que escrigui en qualsevol idioma. Si parles de la “blogosfera catalanista” això ja és més limitat i potser alguns per no senitir-se catalanista caiguin i si és la “blogosfera dels blogs escrits en català” aquí és evident que només hi són aquells que hi siguin escrits en català en algún percentatje significatiu.
Per tant, “catalanosfera” -> Jo hi soc 100%, i també el senyor de Cornellà. “Catosfera”, jo hi soc a menys del 100% perquè la majoria dels meus articles són en castellà, no hi és el senyor de Cornellà qu eno hi escriu en català. Sobre lo d’amagar nacions o ves a saber qué, mira.. jo no hi vull amagar res, parlo de sociologia de país: hi ha gent que la seva “nació” és Catalunya i només Catalunya i fantàstic, respectable, defensable i a més no han de donar explicacions de res, perquè això configura la seva identitat personal i ningú es pot ficar aquí, i d’altres que la seva “nació” és quelcom més complexe i pot ser una barreja de molts sentiments nacionals al mateix temps, i que curiòsament també són catalans i viuen a Catalunya i són tant ciutadans com els altres, i també, el seu concepte de “nació” es respectable, etc.. etc… Al final la “nació” o “país” que es configura inclou a tots, la societat catalana té sobiranistes i gent que no ho és, gent que és molt espanyolista i gent que ho és menys, i al final no és més que un constructo social de les identitats nacionals de molts individus. Com som un país que té una barreja de moltes coses i una trajectòria històrica concreta al final vivim en una realitat molt més complexa.. i a diferència d’altres regions o paissos com Ulster o simplificant el País Basc, aquí poden conviure identitats molt complexes sense que això signifiqui dos fronts “sobiranistes vs. unionistes” polaritzats, sinò quelcom més complexe.
Toni:
No sabia com respondre al teu comentari. “Xarnego” per molt que el diccionari ho digui, el seu ús social és despectiu, no només ho dic jo.. sinò algú que és autoritat, no un diccionari qualsevol (per molt bó que sigui), sinò l’IEC (que si no m’equivoco és l’autoritas en la llengua catalana i no el GDLlC):
http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=xarnego&operEntrada=0
Et pregaria doncs que intentis no utilitzar apelatius despectius que a més no ajuden al debat.
Roger T,
Llegint el teu missatge encara crec més en la necessitat de ser molt flexibles fins i en l’aspecte lingüísitc (i em refereixo a les àrees de debat i diàleg a INETERNET. Per contra, defenso la immerisó lingüística i el monolonguisme en català dels mitjans de la Corporació, per exemple.
I la raó és la següent. Els blocs d’INTERNET no tenen, crec un efecte multiplicador del coneixement i ús social de la llengua catalana. Qui s’expressi en català pot fer-ho, i qui s’xpressi en castellà ho continuarà fent. Per tant, són un àmbit per a sumar gent a la defensa de les llibertats nacionals —fins i tot amb diversitat de visions polítiques concretes—, no per a posar-hi barreres que sovint poden resultar injustes.
No crec que barrant el pas a ningú, ni molt menys aïllar-nos de ningú sigui el camí adient per a la sobirania. El país és el que és, i tots som necessaris si volem que un dia, democràticament, es demostri la voluntat de ser del poble català.
Si em permets la broma, la vostra posició s’assembla a la de l’acudit que atribueix als britànics “El continent està aïllat” quan una tempesta impedia la navegació pel canal de la mànega…
És molt curiós que tot aquest debat s’esdevingui en una adreça catalanosfera i no de la catosfera. Gràcies Jose A. Rodríguez perquè tot i estar lluny de tu políticament dones una lliçó de diàleg deixant publicar els comentaris sense censures. Jo resumiria el debat preguntant si alguna persona té dret a repartir carnets de català. Evicentment és una pregunta retòrica. La resposta és no.
Crec que, justament els qui creiem que Catalunya ha de tenir dret a decidir, els qui pensem que la nostra llibertat és un exercici democràtic, no ens hem de contradir actuant com ho fan els catalanòfobs ni imitar la intolerància que fa impossible el nostre encaix com a poble a un estat unívocament castellà. Seria estúpid assolir la independència per a acabar reproduint els pitjors defectes d’Espanya, no?.
Catalunya evoluciona, no és la que era fa uns anys. Ara hi ha catalans de totes les provinences i cultures. Si els volem atraure a la nostra causa, si volem que se sentin un dels nostres i descobreixin que Espanya és un mal negoci també per a ells, perquè són catalans, hem de sumar i no restar, acceptar-los, dialogar on sigui i com sigui, i estar disposat a modificar-nos per a continuar essent.
Si sabem fer això, fins i tot tindrem una Catalunya reforçada, més rica cultural i humanament. I la identitat no es perd, si es fa així. La identitat evoluciona.